Over ons

Het Artemisia Koor repeteert elke dinsdagavond in de Hogeschool Leiden. Ons koor bestaat voornamelijk uit studenten en ook onze dirigent, Hedwig Barczuk, is student. Omdat het Artemisia Koor een initiatief voor een door studenten is, zijn wij een enthousiaste en dynamische groep. Het repertoire is heel divers: van klassiek tot pop en van spirituals tot filmmuziek. Zing je mee?

Hoe het allemaal begon

Toenmalig student muziektherapie Teun de Leeuw richtte in 2012 het Artemisia Koor op, vernoemd naar de al bestaande studievereniging Artemisia. Zijn doel was om studenten van de opleidingen Kunstzinnige Therapie Beeldend en Muziek van de Hogeschool Leiden samen te brengen. Ruim dertig studenten voegden zich met veel enthousiasme bij het koor. Inmiddels bestaat het koor uit een breed gezelschap vanuit de verschillende opleidingen van de Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden.

Onze dirigent

In januari 2017 nam Hedwig Barczuk het stokje over van Teun en leidt sindsdien met veel enthousiasme het Artemisia Koor. Zij begon, samen met voormalig dirigent Teun de Leeuw, in 2014 aan de opleiding Docent Muziek aan de Hogeschool Leiden. Deze opleiding is zeer breed georiënteerd en leidt op tot zowel muzikant als pedagoog. Bij het vak Ensemble leren de studenten de basisbeginselen van het dirigeren. Klasgenoten fungeren als koor en proberen zo primair mogelijk op de dirigent te reageren, zodat die zich bewust wordt van zijn/haar eigen beweging. Daarnaast zingen de studenten in een koor buiten de opleiding, om ervaring op te doen en te leren van verschillende dirigenten.
Ver voordat ze aan deze opleiding begon, was Hedwig actief op muzikaal vlak. Sinds ze 7 jaar oud is, speelt ze viool. Regelmatig trad ze op: op de muziekschool, bij kerkdiensten, voor Amnesty International en als begeleiding bij koren, waarbij ze ook vaak een solo kreeg in het programma.
Op de middelbare school kwam ze in aanraking met koorzang en leerde ze zichzelf gitaar en piano spelen. In haar examenjaar zong ze voor publiek en begeleidde zichzelf daarbij.
Aan de opleiding Docent Muziek heeft ze viool als hoofdvak, maar volgt ze o.a. ook zangles volgens de Lichtenberg-methode, een zangmethode voor klankbevrijding.
Sinds de zomer van 2016 verzorgt Hedwig met veel plezier de muziek bij Kinderkamp Rogery, een zomerkamp in de Ardennen. Dagelijks wordt er gezongen met 80 kinderen en met de staf. Ook haar deelname aan een project van Kamerkoor JIP wekte haar enthousiasme voor het dirigeren.

Studievereniging Artemisia

Het Artemisia Koor is onderdeel van de studievereniging Artemisia. Dit is de studievereniging van de opleidingen Kunstzinnige Therapie, Vrijeschool Pabo, Opleiding Docent Muziek en Opleiding Docent Dans en Euritmie van de Hogeschool Leiden. Meer informatie vind je op hun Facebook pagina. Klik hier voor de link.